gratisjuridiskradgivning.se

Jurist eller advokat?

Jurist eller advokat?

En person som har studerat juridik kan kalla sig antingen jurist eller advokat. Det kan däremot vara bra att veta att vem som helst får kalla sig jurist. Juristtiteln förutsätter inte att personen i fråga har läst juridikprogrammet även om det ofta är så. För att bli advokat måste du däremot ha läst juridikprogrammet. Det är till och med straffbart att kalla sig för advokat om du inte har läst juristprogrammet.

Krav för att få kalla sig advokat

 • 5 års juridikstudier och en juristexamen
 • Minst 3 års praktiskt arbete på en kvalificerad verksamhet
 • Genomgått advokatexamen
 • Antagen i advokatsamfundet

Anlita advokat eller jurist

Att anlita en advokat eller jurist är ofta förknippat med höga kostnader. Anledningen till det är att det är det enda sättet som advokater och jurister tjänar pengar på. Att anlita en advokat gratis eller en jurist gratis, är därför inte helt lätt. Du kan läsa mer om olika kostnadsfria juridiska tjänster här.

Juristbyrå eller advokatbyrå?

Precis som att det finns skillnader mellan titeln jurist och titeln advokat finns det skillnader mellan en juristbyrå och en advokatbyrå. Den stora skillnaden mellan en juristbyrå och en advokatbyrå att det ställs högre etiska krav på en advokatbyrå. I regel brukar juristbyråer också följa dessa etiska krav men det kan vara bra att känna till att de inte måste följa dem.

Jobba som jurist på byrå

Är du utbildad jurist eller advokat som vill börja jobba på en juristbyrå eller advokatbyrå? Det bästa tipset är att läsa arbetsbeskrivningar för olika typer av jurist-jobb. Advokatjobb.se samlar lediga jobb som jurist på både juristbyråer och advokatbyråer. Att läsa igenom arbetsbeskrivningar för jobb på båda byråer ger dig en stor förståelse för likheter, men framför allt för skillnader på de olika inriktningarna och arbetsplatserna.

Etiska regler

Advokatbyråer och advokaters arbete är reglerat både i lag och utifrån etiska regler. De etiska reglerna går under namnet ”Vägledande regler om god advokatsed”, reglerna är vägledande, men också bestämmelser som advokater måste förhålla sig till. Tll de vägledande reglerna finns det en så kallad kommentar som däremot inte är bindande, den finns först och främst för att förstå reglerna bättre.

”Vägledande regler om god advokatsed”

Här kan du få en snabb överblick av vilka olika områden som de etiska reglerna täcker. Under respektive område finns det en rad av mer specifika ämnen som också täcks in. Du kan läsa mer om respektive område inom de etiska reglerna hos advokatsamfundet.

 • Advokatens roll och främsta skyldigheter
 • Allmänna yrkesplikter
 • Avböjande och frånträdande av uppdrag
 • Arvode och redovisning
 • Förhållandet till motparten
 • Förhållandet till domstolar och myndigheter
 • Advokatrörelsens organisation
 • Förhållandet till advokatsamfundet

Juristbyråer och advokatbyråer

Det kan kännas överväldigande när du för första gången ska anlita en byrå av något slag så här kommer lite tips. Både juristbyråer och advokatbyråer kommer att listas här, även om vi tidigare nämnt att det enbart är advokater som behöver ha utbildat sig eftersom de flesta jurister ändå har en juristexamen. Dessutom kan det kan vara både svårare och dyrare om du enbart väljer att nischa sig till advokatbyråer.

Att tänka på innan man anlitar en advokat- eller juristbyrå

 • Välj en byrå som är inriktad på ditt område
 • Kolla upp referenser på byrån – genom kontakter, forum och recensioner
 • Begär kostnadsförslag
 • Förbered dig inför mötet – ta med dokument och fundera på vad du vill säga
 • Håll dig kortfattad och inom ditt ämne

Tips på olika advokatbyråer i Sverige

Om du inte har fått ett tips av någon eller hittar några recensioner kan det kännas svårt att veta vilken byrå du ska välja. Här under listar vi lite olika byråer som har goda recensioner. Finns det inte en byrå för din hemstad kan du läsa mer om olika jurister i olika städer hos gratisadvokat.

Thorlund Juristbyrå – Malmö

Thorlund Juristbyrå är en byrå som är mycket omtyckt. De erbjuder gratis juridisk rådgivning över telefon och möjligheten att ladda ner korrekta och uppdaterade juridiska mallar för några hundralappar på Thorlunds syster sida juridiska dokument.nu. Det finns mallar för bland annat arvskifte, sambos och bostäder.

Svenska Jurister – Stockholm

Svenska Jurister garanterar att deras jurister har en juristexamen och har utfört praktiskt arbete i minst 3 år och dessutom följer etiskt uppsatta regler för jurister. De tar sig an alla möjliga problem – inget är för litet eller för stort. Dessutom erbjuder de alltid gratis rådgivning över telefon. Läs mer här om gratis juridisk rådgivning i Stockholm hos Svenska Jurister.

Advokat – Göteborg

Vill du hitta en passande advokat i Göteborg men vet inte vilken byrå du ska vända dig till finns det en sida som matchar ihop kunder och byråer utifrån behov. Hos Advokatgöteborg.com behöver du inte leta på egen hand, de gör jobbet åt dig. Du börjar med att fylla i vad du behöver hjälp med i ett formulär så att matchningen blir relevant, därefter kommer en advokatbyrå från Göteborgsområdet att kontakta dig.